16. 5. 2016

Hendikepovaní z Frýdku-Místku se učí fotit a bezpečně pracovat na internetu

FRÝDEK-MÍSTEK – Dva notebooky a fotoaparát začali používat klienti z denního stacionáře Linie radosti, který připravuje na život mladé hendikepované lidi z Frýdeckomístecka. Na komputerech se učí bezpečně brouzdat po síti, fotky jim zase umožňují porovnávat rozvoj vlastních schopností. Finance pro Linii radosti „našlapali“ účastníci a diváci loňského závodu Adrenalin Cup v Ostravici na takzvaném oranžovém kole Nadace ČEZ.

„Oficiálně se tomu říká zvýšení počítačové gramotnosti, ale nám jde jednoduše o to, aby si naši klienti uměli na internetu najít, co potřebují, a hlavně aby se na něm pohybovali bezpečně. Například aby neklikali na placené stránky nebo nenaletěli nějakým podvodníkům,“ vysvětlila Jaroslava Lukšová, předsedkyně spolku Linie radosti, který stejnojmenný stacionář provozuje. Neméně důležitá je pro klienty práce s fotoaparátem a především její výsledky. „Je pro ně velice motivační, když mohou porovnat, co dokázali dříve a jak jsou na tom dnes, jak se díky aktivitám ve stacionáři zlepšili,“ dodala Lukšová.

Cílem stacionáře je dát mladým hendikepovaným lidem životní školu: od klasické školní výuky českého jazyka nebo počtů, aby si udrželi základy, se kterými přišli ze speciálních škol, až po praktické návyky jako je práce se dřevem, vaření, praní, používání sušičky prádla a práci s počítačem. Klienti také pracují nebo pomáhají při provozu dílny s chráněnými pracovními místy, jejíž produkty si mohou zájemci objednat na webu dilnaradost.cz, čímž zpětně podpoří provoz stacionáře.

„Technologická gramotnost se v dnešní době stává jedním ze základních předpokladů budoucího úspěšného rozvoje a uplatnění na trhu práce nejen u zdravých, ale také hendikepovaných mladých lidí. Zapojení moderní techniky do života je nejenže na často složitou práci s technikou připraví, ale působí pozitivně také na rozvoj logického a systematického přemýšlení,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.