12. 8. 2024

Malí průzkumníci v jaderné elektrárně

Přes třicet dětí mělo unikátní možnost zažít pestrý týdenní program plný zábavy, pohybu i vzdělávání téměř na pracovišti svých rodičů v jaderné elektrárně.

Již po desáté se Infocentrum JE Temelín stalo zázemím příměstského tábora.  Vysokoškolské studenty, kteří se účastnili takzvané Letní univerzity, vystřídaly v jaderné elektrárně děti zaměstnanců i dodavatelů a zaplnily ji dětským smíchem. O netradiční benefit je velký zájem, kapacita všech tří turnusů byla naplněna už půl roku předem. Každý z turnusů má svoje téma, tento týden se z dětí staly studenti „Univerzity prvního věku“.

„Pro děti jsme připravili na toto téma celotáborovou hru, ve které sbírají body za různé hry, kvízy a úkoly. V úterý a ve čtvrtek jsme byli na výletě nejprve na zámku Hluboká, kde děti pomocí nápověd, ale i otázek zdejších návštěvníků, měli za úkol najít největší strom. A ve čtvrtek si vyzkoušeli parkur. Myslím si, že jsme je rodičům vraceli celkem unavené,“ říká vedoucí příměstského tábora Dorota Chromá.

Jedním ze zážitků pro děti byla i návštěva „samotné jaderné elektrárny“ bez nutnosti ujít jediný krok, a to za pomoci virtuální reality tzv. Reaktour, díky které se přenesly nad jaderný reaktor i chladicí věž. Na vlastní oči se seznámily s pracovištěm Homera Simpsona při prohlídce simulátoru blokové dozorny a doslova osahat si mohly havarijní řídicí středisko i vybavení podnikových hasičů, kteří jim na závěr týdne připravili pěnovou koupel.

„Jsem tu poprvé a mega se mi tu líbí. Líbily se mi asi všechny hry, ale nejvíc hra Ocasy. Každý měl na sobě dva ocasy a úkolem bylo je ostatním strhnout. No a já jsem vyhrála,“ uvedla spokojeně Nikol Lisnerová z Týna nad Vltavou.

„Já už jsem tady byla a je to tu dobrý! Nejvíc mě bavilo tvoření týmových erbů. Bylo to super, protože jsme si je sami navrhli a pak je namalovali. A pak jsme s nimi soutěžili! Máme tu čtyři týmy a každý z nich má svůj vlastní erb,“ dodala Adélka Peštová z Neznašova.

 Stejně nabitý program čeká na děti i v nadcházejících dvou týdnech. Během tří srpnových týdnů se tak v temelínském Infocentru vystřídá na 100 dětí.