26. 5. 2017

Na třineckém stadionu se fandilo polsko-česky

Na třineckém stadionu proběhly 26. května atletické závody žáků škol s polským vyučovacím jazykem. Zúčastnilo se všech 25 škol, které na území České Republiky působí. Mládež polské národnostní menšiny soutěžila ve sprintu, hodu kriketovým míčkem, skoku do výšky i do dálky nebo ve vrhu koulí. Nadace ČEZ sportovní klání podpořila částkou 65 tisíc korun.

Atletické závody pravidelně organizuje polská základní škola z Horní Suché. „Akce děti motivuje ke sportu. Mají možnost si vyzkoušet atmosféru závodů na velkém sportovním stadionu. Učitelé zase můžou zhodnotit úroveň sportovní přípravy na jednotlivých školách. Ale hlavním smyslem akcí tohoto typu je propojovat polskou mládež žijící v České republice, která nemá příliš mnoho příležitostí vzájemně se poznat a seznámit.“ řekl ředitel školy Bohdan Prymus.

V České republice působí 25 škol s polským vyučovacím jazykem, z toho 10 od první do deváté třídy a 15 malotřídek, které vyučují žáky jen do páté třídy. Největší jsou v Českém Těšíně, Jablunkově a Bystřici nad Olší. Trochu menší jsou v Karviné, Třinci, Hnojníku a Vendryni.  A ty nejmenší jsou Horní Suché v Havířově a Dolní Lutyni. Páteční akce se jako vždy účastnily všechny. Tyto základní školy zajišťují vyučování dětí polské národnostní menšiny v jejich mateřském jazyce, ale většina žáků je bilingvní. Polština je sice jejich mateřským jazykem, ale češtinu vnímají jako svůj druhý, a často první jazyk, protože velká část z nich pochází ze smíšených manželství.

Atletické hry jsou druhou největší sportovní akci polské mládeže v ČR. Už na jaře proběhl výběr školních reprezentací. Průběh mistrovství řídili profesionální rozhodčí z atletického oddílu TJ TŽ Třinec a organizaci si vzali na starost učitelé a dobrovolníci řad rodičů. Realizaci atletických závodů podpořila Nadace ČEZ v grantovém řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.