8. 9. 2024

Návštěvníci Havířovských slavností vyšlapali přes 100 tisíc pro autisty i malé akvabely

Na Oranžovém kole Nadace ČEZ, které v pátek zpestřilo program Havířovských slavností, vyšlapali lidé přes 100 tisíc korun pro spolek ADAM – autistické děti a my, který pomáhá autistům i jejich rodinám, a Synchro Club Havířov zaměřený na synchronizované plavání dětí neboli akvabely. Vyšlapanou energii převede Nadace ČEZ na finance pro havířovské děti.

Na speciálně upravených handbikových trenažérech se celé páteční odpoledne střídaly desítky zájemců, kteří chtěli pomoci dobré věci. Každý se mohl sám rozhodnout, kterému spolku věnuje vysportovanou energii. „Tu pak Nadace ČEZ převede na peníze, které jsme zatím oběma organizacím předali symbolicky prostřednictvím šeku,“ vysvětluje Martin Václavek, generální ředitel společnosti ČEZ Energo a předseda představenstva firmy ENVEZ, kterou založila společnost ČEZ ESCO společně s městem Havířov.

Šlapání handbikerů na obou kolech bylo velmi vyrovnané. Na kole, kde se sčítali body na pomoc mladým autistům, se vyšlapalo 50 665 korun, na handbiku pro spolek akvabel se vydělalo o pouhé dvě koruny méně, 50 663 Kč.

Havířovský spolek ADAM podporují energetici dlouhodobě, mimo jiné jsou partnerem tanečních pro mladé autisty, které velmi citlivě vede Zdeněk Chlopčík. „Dar od Nadace ČEZ využijeme na financování terapeutického pobytu pro děti s autismem, které vyžadují vysokou míru podpory. Na pět děti potřebujeme deset asistentů a psychologa,“ upřesňuje ředitelka spolku ADAM Marie Gerdová.

Synchro Club Havířov využije finance na zajištění plnohodnotných tréninků. „Náš sport je poměrně nákladný. Pomoc Nadace ČEZ nám umožní rozpohybovat ještě více děvčat, což je naším hlavním cílem,“ upřesňuje předsedkyně klubu Renata Kardohelyi.