28. 5. 2017

Návštěvníci zahájení lázeňské sezony šláply do pedálů, díky nim si obdarované organizace mezi sebe rozdělily 101 506 korun

Teplice – Návštěvníci slavnostního Zahájení lázeňské sezony v Teplicích šlápli opět po roce do pedálů Oranžových kol Nadace ČEZ a pro Dětský domov v Krupce a okresní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR „vyjeli“ na dvou speciálně upravených rotopedech celkem 101 506 korun, přičemž první obdarovaná organizace získala 50 764 a druhá 50 742 korun. Do šlapání se pochopitelně zapojili jak klienti organizací a jejich oficiální zástupci, tak i v duelu osobností primátor Jaroslav Kubera a ředitel elektráren Ledvice a Počerady Skupiny ČEZ Jiří Šinágl.

 

Vlevo ředitel elektráren Ledvice a Počerady Skupiny ČEZ Jiří Šinágl, který šlápnul do pedálů Oranžového kola pro Dětský domov v Krupce. Vpravo teplický primátor Jaroslav Kubera, který svým šlapáním podpořil teplickou okresní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR

Teplické ulice tradičně zaplnily během oslav zahájení lázeňské sezony desítky koncertů, rozmanitých stánků a nejrůznějších atrakcí pro děti i dospělé. V sobotu se přitom na místní kolonádě roztočila i dobročinná kola Nadace ČEZ, která přilákala mnoho zájemců o pomoc potřebným. „Jako obvykle měl každý možnost jednu minutu šlapat pro vybranou organizaci a vydat co nejvíce vlastní energie, kterou jsme následně přeměnili ve finanční příspěvek. Jsme moc rádi, že se díky společné energii všech podařilo vyšlapat tak vysoké částky, že pomoc druhým stále není pro mnohé z nás cizí,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

„Šlápnu do pedálů Oranžového kola pokaždé pořádně, neboť jednu z obdarovaných organizací vždy vybírá náš magistrát. Letos jsme se rozhodli pro okresní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR. Domníváme se totiž, že jejich aktivity jsou více než smysluplné. Vlastně dávají, a to poměrně často, nemocným opravdu nový smysl života. Jsem rád, že obyvatelům našeho krásného lázeňského města a všem ostatním návštěvníkům zahájení lázeňské sezony není osud lidí postižených civilizačními chorobami lhostejný a rovněž se zapojili do charitativní akce Nadace ČEZ,“ konstatoval spokojeně primátor Jaroslav Kubera, když po minutě šlapání dojel do pomyslného cíle.

Stejně spokojený byl i Jiří Šinágl, ředitel elektráren Ledvice a Počerady. „Dobrá věc se podařila a částka 50 764 korun pro Dětský domov v Krupce je nádherná. Myslím, že díky ní se podaří zrealizovat spoustu zamýšlených zajímavých věcí. Zvláště pokud chce vedení domova využít finanční částku na volnočasové aktivity dětí. Prázdniny se přece blíží,“ řekl po předání symbolických šeků. Podle slov ředitele domova Radovana Konečného finanční dar, který vyšlapali dobrovolníci na Oranžovém kole Nadace ČEZ, opravdu použijí na podporu volnočasových aktivit dětí mimo dětský domov.

Dětský domov v Krupce se skládá ze dvou objektů. Ten na Hamrech začal fungovat v roce1949 a druhý na Libušíně o čtyři roky později. Zatímco první byl určen pro děti předškolního věku, druhý obývali chlapci se zvýšenou výchovnou péčí. Oba byly sloučeny pod jedno vedení a správu v roce 1959 a postupně se z nich stal jeden dětský domov rodinného typu. Po rozsáhlých rekonstrukcích na počátku 21. století v každém vznikly 4 rodinné buňky pro celkem 32 dětí. „Naším nejdůležitějším cílem je umožnit návrat dětí do jejich původních rodin, případně jim umožnit a usnadnit co nejlepší vstup do jejich vlastního života s co nejlepším vzděláním a zajištěním pracovního místa. V současné době proto u nás mohou klienti zůstávat do 26 let za předpokladu, že řádně studují,“ dodal Radovan Konečný.

Co podniknout s finanční částkou 50 742 korun, ví pochopitelně i Josef Obršál, předseda okresní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR v Teplicích. Dar použijí na úhradu nájmu prostor pro rehabilitační cvičení. „Naše teplická organizace vznikla v roce 1990 a nabízíme rehabilitační či rekondiční programy. Každoročně pořádáme řadu pobytů i společenských akcí. Naším cílem je tak opětovné začlenění do společnosti osoby trvale i dlouhodobě nemocné a seniory, včetně prevence civilizačních onemocnění,“ uzavřel Josef Obršál.