22. 11. 2016

Pražský pohár je pro vítěze bránou na turnaje v zahraničí

Praha - Pražský pohár v karate Kyokushin se konal během uplynulého víkendu v  Bohnicích. Desítky dětí a dorostenců se utkaly o možnost reprezentovat Česko v mezinárodních soutěžích. Nadace ČEZ podpořila uspořádání turnaje částkou 50 000 korun.

 

Každý z účastníků měl šanci dostat se do užšího výběru reprezentace Česka na turnaje v zahraničí. Stačila k tomu jen maličkost, porazit soupeře a v důsledku se tak stát vítězem ve své kategorii.

Turnaje se zúčastnilo 78 závodníků z deseti oddílů. Soutěžilo se ve dvou hlavních disciplínách, stínovém boji Kata a skutečném zápasu Kumite. Karatisté soutěžili v kategoriích rozdělených podle věku, výkonnosti a váhy. „Vítězové se dostali do užšího výběru a mají možnost reprezentovat Česko na závodech v zahraničí. Hned tento víkend jedou některé z dětí a mládeže na Mistrovství Evropy, která se koná v Polsku,“ vrátil se k sobotnímu turnaji za pořadatele Jan Soukup z Českého svazu karate Kyokushinkai.

Cílem Pražského poháru byla i propagace samotného karate Kyokushin a nábor nových zájemců o tento sport, kteří se mohli přijít na turnaj podívat. „Také se často stává, že vítězové nesou poháry a medaile do školy, aby se „pochlubili“. Jejich spolužáky to pak navnadí, že by také chtěli trénovat,“ poznamenal Jan Soukup.

Turnaj se mohl uskutečnit díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 50 tisíc korun. Organizátoři z něj uhradili pronájem sportoviště, zapůjčení speciální žíněnky tatami, občerstvení pro závodníky, odměny rozhodčím a propagaci turnaje. Díky finančnímu daru se také mohli ti nejlepší těšit z hodnotných cen - chráničů na ruce a holeně nebo odrážeček proti kopům, takzvaných lapů.

„Kromě posílení fyzické zdatnosti pomáhá karate rozvíjet i obratnost. Klade rovněž důraz na disciplínu a úctu k druhým. To jsou hodnoty, kterých si ceníme, a rádi jsme proto Pražský pohár podpořili,“ uzavřela Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.