13. 4. 2017

Přechod u nebezpečné křižovatky v Opavě-Zlatníkách má nové osvětlení

V opavské městské části Zlatníky slouží chodcům nově osvětlený přechod přes Stěbořickou ulici. Zebra přetíná frekventovanou komunikaci v těsné blízkosti křižovatky, která městskou část rozděluje na dvě části. Na její osvětlení, které zvýší bezpečnost chodců, přispěla Nadace ČEZ částkou 117 300 korun.

V těsné blízkosti přechodu jsou umístěny dvě zastávky MHD, po jedné na každé straně komunikace. Jde navíc o místo uprostřed delší roviny, takže řidiči zde málokdy dodrží povolenou padesátku, což zvyšuje riziko, že chodce zahlédnou na poslední chvíli.

„Podél komunikace sice vede klasické veřejné osvětlení, to ale pro dostatečné osvětlení přechodu pro bezpečnost přecházejících nestačí. Často zde navíc přechází děti, které se vrací ze školy a kroužků ve vedlejších obcích,“ uvedl starosta městské části Zlatníky Lumír Král. Na rekonstrukci přechodu vynaložilo město celkem 143 tisíc korun, 117 300 pokryl příspěvek Nadace ČEZ. 

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody už pátým rokem. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. „Chodci se často mylně domnívají, že pokud oni vidí přijíždějící vozidlo, tak jeho řidič je musí vidět taky, a bez dalšího rozmýšlení vstupují do vozovky. Nejvíce ohroženou skupinou jsou v tomto případě děti. Proto pomáháme nebezpečné přechody osvětlovat, aby řidiči zaregistrovali chodce včas,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.