27. 6. 2024

Přes 100 tisíc korun vyšlapali mladí sportovci jihočeským organizacím

Nejen medaile a zážitky, ale taky dobrý pocit z pomoci neziskovým organizacím si z Olympiády dětí a mládeže odváží téměř pět stovek mladých sportovců. Každý z nich minutou šlapání na speciálně upravených cyklistických trenažérech Nadace ČEZ přispěl desítkami až stovkami korun Bílému kruhu bezpečí a táborskému Domácímu hospici Jordán.

Minuta překvapivě náročného pohybu na takzvaném handbiku posloužila některým ze sportovců jako rozcvičení nebo jí nahradili „vyklusání“ po sportovním výkonu. Zároveň ale každým otočením rukama „vydělávali peníze“ pro jednu z neziskových jihočeských organizací.

„Je vidět, že se do jižních Čech sjeli ti opravdu nejlepší mladí sportovci. Každý si může volit zátěž a rychlost, ale v tomto případě se z pomocí neziskovkám často stávaly další neformální závody. A to bylo skvělé,“

říká Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ.

I díky mimořádnému nasazení mladých sportovců už v podvečerních hodinách přesáhly částky pro každou z organizací hodnotu 50 000 Kč. V případě Bílého kruhu bezpečí to byla částka 50 417 korun. „Za tuhle pomoc jsme nesmírně rádi. Pomáháme obětem a pozůstalým trestných činů. Moc si vážíme všech, kteří věnovali svou energii na to, aby nám pomohli. Všechny vyšlapané peníze půjdou konkrétním lidem v konkrétních situacích, do kterých se dostali vlivem důsledku trestného činu a častokrát jim to znemožňuje fungování v běžném životě,“ upřesňuje Gabriela Papežová z Bílého kruhu bezpečí z Českých Budějovic.

Podobně hodnotili nasazení mladých lidí i zástupci druhé organizace – Domácího hospice Tábor, kteří částku 50 288 korun od Nadace ČEZ využijí na podporu zaměstnanců, kteří se starají o nevyléčitelné a umírající lidi. „Není to jen pomoc, ale částečně také osvěta, která je v naší oblasti, která se právě mladých lidí zdánlivě netýká. Za finanční pomoc i nasazení všech, kteří se na ní podíleli, jsme opravdu moc vděční,“ doplňuje zástupkyně druhé neziskové organizace Monika Hronová.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. S Oranžovým kolem přitom jeho doprovodný tým (ten se pochopitelně v průběhu let několikrát měnil), objíždí nejrůznější akce a festivaly od roku 2004. Nejdříve to byly dva klasické rotopedy, poté stacionární kola a nyní handbike. Zažitý název Oranžové kolo ovšem zůstal.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.