24. 4. 2017

Projekt Sport a pohyb dětem bojuje proti pohybové negramotnosti dnešní mládeže a jednostranně zaměřeným tréninkům

Chomutov – Druhé streetworkoutové hřiště v rámci projektu „Sport a pohyb dětem“ je realitou. Jeho uživatelem je atletický oddíl TJ VTŽ Chomutov. Součástí realizace streetworkoutových center je i dvoudenní odborný seminář pro učitele tělocviku a trenéry sportovních oddílů. Tento vzdělávací program má akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na realizaci školení, vybavení několika streetworkoutových center, tudíž nejen hřišť, ale i tělocvičen sportovními pomůckami a speciální trička pro cvičící přispěla Nadace ČEZ 250 000 korunami.

„Sport a pohyb dětem, je komplexní tréninkový systém, založený na principech funkčního tréninku pro děti a mládež. Chceme, aby se stal celonárodním nejen pro děti štíhlé, ale i trpící nadváhou; talentované či netalentované a pocházející z různých sociálních vrstev. Jeho hlavním smyslem je zapojení co největšího počtu sportujících dětí, vytvoření jejich pozitivního vztahu ke sportu a také rozvoje pohybové všestrannosti,“ říká David Holzer, který je s Jakubem Strakošem, hlavním iniciátorem projektu. Oba jsou bývalí gymnasté a v minulosti úspěšně reprezentovali Českou republiky ve sportovním aerobiku,

Projekt bojuje proti pohybové negramotnosti dnešní mládeže a jednostranně zaměřeným tréninkům, které následně způsobují zdravotní problémy dětí. „Funkční trénink využívá specifických tréninkových principů, které umožňují vykonávat běžné denní, ale i sportovní aktivity s výrazně vyšší efektivitou a současně nižším rizikem úrazu. Jeho podstatou tedy je snaha o návrat k přirozené komplexní trénovanosti těla. Vše je propojené i se zdravou výživou,“ dodává David Holzer s tím, že vše zaštiťuje chomutovská Asociace sportů dětí a mládeže.

Jana Hyjáková, předseda atletického klubu TJ VTŽ Chomutov, k tomu dodává, že má vždy snahu, aby její svěřenci absolvovali funkční trénink. Nyní tomu ještě více napomůže i nové  streetworkoutové hřiště. Při využití všech sportovních pomůcek, tedy i těch mimo pevnou konstrukci, se totiž na něm mohou v rámci kruhového tréninku vystřídat opravdu všichni. „Jsem z hřiště nadšená, už jen proto, že nám zefektivní posilování celkové kondice a hlavně to bude všechny bavit,“ říká zkušená trenérka a zároveň i tělocvikářka gymnázia. Poměrně nově je i  streetworkoutovou lektorkou, když potřebné školení absolvovala na dvoudenním semináři v Radonicích, kde bylo v březnu zprovozněno prvního streetworkoutové hřiště u tamní základní školy.

„Zdravá výživa a správně nasměrované sportovních aktivit jsou důležité pro životní styl dětí a mládeže. Bohužel, v dnešní době obojího ubývá. Nesprávná životospráva a trávení času u počítačů místo pohybu venku, jsou příčinou, že stále více dětí trpí obezitou. O to více oceňujeme aktivitu Sport a pohyb dětem. Rádi jsme tak finančně podpořili vybavení streetworkoutových center a také vzdělávací semináře pro budoucí lektory funkčního tréninku s dětmi a mládeží,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Do projektu „Sport a pohyb dětem“ jsou zatím v různém stádiu realizace zapojeny ZŠ a MŠ Radonice, z Chomutova pak atletický klub TJ VTŽ, gymnázium a ZŠ a MŠ Duhová cesta. Mimo Chomutovsko jsou to SK Amadeus Most a atletický klub Hvězda v Pardubicích. Asociace sportů dětí a mládeže chce ovšem proniknout se streetworkoutovými centry i do středních Čech, konkrétně v prvopočátku uvažuje o městech Beroun, Česky Brod či Kladno.