15. 4. 2016

Učitelé z Klubu Svět energie poznávají taje energetiky již deset let

Severní Čechy – Letos vůbec první, ale v celkovém pořadí již 26. dvoudenní setkání učitelů fyziky a dalších přírodovědných předmětů, které Skupina ČEZ sdružuje v Klubu Svět energie, proběhlo na Chomutovsku a Teplicku. Sedmadvacet pedagogů z celé ČR zavítalo nejdříve na prohlídku Elektrárny Tušimice a následně si prohlédlo vodní dílo Nechranice. Po přednáškovém večeru o větrných elektrárnách a jaderné energetice je druhý den ještě čekala exkurze na dno hnědouhelného lomu Dolů Bílina.

Marie Dufková, bývalá koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ a zároveň expertka na jadernou energetiku ve Skupině ČEZ. I když je dnes již na odpočinku, s pedagogy se setkává i nadále, neboť pro ně připravuje přednášky, jak jinak, o jaderné energetice dneška.

Setkání Klubu Svět energie pro vyučující přírodovědných předmětů pořádá energetická společnost několikrát do roka na různých místech v ČR. „Poprvé jsme se s učiteli sešli v Klubu Svět energie před deseti lety v roce 2006. Smyslem jeho založení byl přenos novinek v energetice dál na mladé lidi, které mohou nejvíce oslovit právě jejich pedagogové. Zároveň ovšem vznikla nová koncepce školství, která mimo jiné kladla důraz nanové vzdělávací programy. Patřilo mezi ně i to, že žáci a studenti by se měli více věnovat vlastnímu pokusnictví během výuky. Proto jsme k poznávacím setkáním přidali i vzdělávací semináře, na nichž se pedagogové seznamují s interaktivními možnostmi výuky i jednoduchými fyzikálními pokusy,“ zavzpomínala si na začátky Klubu Svět energie Marie Dufková, bývalá koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ a zároveň expertka na jadernou energetiku ve Skupině ČEZ. I když je dnes již na odpočinku, s pedagogy se setkává i nadále, neboť pro ně připravuje přednášky, jak jinak, o jaderné energetice dneška.

Vzdělávací program Svět energie jako takový ovšem energetická společnost ČEZ založila již v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně i jejich zájem o zaměstnání v této oblasti. Učitelům tak nabídla účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. „V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. ČEZ je přitom dodnes jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání. Mezinárodní mise IAEA OSART, první svého druhu prověřující komplexně provozovatele jaderných elektráren, označila již na podzim 2013 dokonce vzdělávací program Svět energie a jeho veškeré aktivity, hlavě vyzdvihla ty na téma „jádro“, jako příklad dobré praxe a dala ho za vzor ostatním provozovatelům jaderných elektráren,“ dodala ještě Marie Dufková.

„Jsme v Klubu Svět energie od samého začátku. Vždy se podíváme někam, kam bychom se jako normální smrtelníci nedostali, nebo bychom vše viděli jen v klasické návštěvnické formě určené pro běžné exkurze. Nové poznatky ihned předáváme dál studentům případně rekvalifikantům, kteří, jakožto starší ročníky, se opravdu ptají na vše,“ shodli se Zdeněk Vavřík a Ladislav Urban ze Střední průmyslové školy dopravní v Praze, první učí fyziku a chemii, druhý veškeré elektropředměty.

Stejného názoru byl i učitel matematiky a fyziky Václav Pazdera z olomouckého gymnázia: „I já jsem v Klubu od jeho první akce v květnu 2006. Zopakoval bych jen slova kolegů, že pro nás učitele jsou exkurze i semináře velikým přínosem pro běžnou výuku. Tak jen dodám – vždy perfektní program a organizace celého setkání, k tomu dobrá doprava i strava, co víc si můžeme přát?“ Jak dodal Marek Foukal, učitel matematiky a fyziky na ZŠ Dřevohostice u Přerova, je jen škoda, že počet míst je vždy omezený. Musí proto pravidelně sledovat internetové stránky Klubu, aby se včas přihlásil.   

Na 26. setkání dorazili učitelé z Liberce, Vratimova, Tábora, Olomouce, Dřevohostitc, Klášterce nad Ohří, Chomutova, Ostravy, Lipnice nad Sázavou, Prahy, Vysokého Mýta, Říčan, Lipníka nad Bečvou, Morkovic a Rakovníka. Jeden z nich, Ladislav Kohout ze Střední odborné školy energetické v Chomutově si pro ně připravil přednášku o větrných elektrárnách, hlavně těch v Krušných horách. Marie Dufková následně pohovořila o jaderné energetice. „Jako vždy se nám vše líbilo. Jsme rády, že jsme se stihly včas přihlásit. Veškeré poznatky ihned promítneme do výuky, já ze zeměpisného pohledu a kolegyně z toho fyzikálního,“ uzavřela Miloslava Fučíková z táborského Gymnázia Pierra de Courbertina. S kolegyní Martinou Černou, která souhlasně přikyvovala hlavou, jsou členky Klubu Svět energie již pět let.

V současné době sdružuje Klub Svět energie více než 600 pedagogů ze všech typů základních a středních škol v České republice.