9. 10. 2024

V České Lípě zmodernizovali dětské hřiště v městském parku; díky grantu od Nadace ČEZ má teď přívlastek Oranžové

Česká Lípa – O další multifunkční dětské hřiště se rozrostla rodina Oranžových hřišť na severu Čech. Stalo se tak v Libereckém kraji, konkrétně na okraji Městského parku v České Lípě. Hřiště je určené pro děti od jednoho roku do 15 let, přičemž město do jeho realizace investovalo 2 300 000 korun. Rovný jeden milion přitom získalo od Nadace ČEZ právě v rámci grantu Oranžové hřiště.

„Na stávajícím místě se již dětské hřiště nacházelo a také bylo hojně využíváno. Bohužel veškeré herní prvky byly již dožilé. Proto jsme se rozhodli pro jejich kompletní výměnu tak, aby všechny odpovídaly všem současným bezpečnostním a moderním trendům a zároveň byly určené pro děti nejrůznějšího věku. V projektu jsme počítali i s novým oplocením, vhodnými dopadovými plochami a klidovou zónou pro rodiče či jiný dospělý doprovod. A protože městská pokladna není bezedná, zažádali jsme o grant u Nadace ČEZ. Jsme rádi, že dopadl úspěšně a mohli jsme tak obnovu hřiště zrealizovat,“ kvitovala starostka České Lípy Jitka Volfová. 

Oranžové hřiště se nachází v blízkosti centra města, nedaleko jsou i základní a mateřská škola. Park je navíc obklopen obytnou zónou. Starostka proto počítá s tím, že obnovená herní plocha bude opět hojně navštěvována maminkami s malými dětmi a také místní omladinou. Dominantou celého prostoru jsou dvě herní věže s lezeckými prvky a se skluzavkou. Nespojuje je ovšem klasický lanový nebo dřevěný most, ale svislé kyvadlo, které přenese dotyčného jeho váhou tam, případně i zpět. Rozumí se, že tento herní prvek je určen spíše pro ty starší. Pro batolata a menší děti se zde nacházejí například pružinová houpadla, tyčové točidlo či ve tvaru misky, portálová houpačka, interaktivní herní panel, kolotoč, pískoviště a další jednodušší herní věž se skluzavkou. Hřiště je veřejnosti přístupné denně, vyjma nočních hodin, nyní přes zimní období od 9 do 18 hodin.  

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Vznikla jako jedna z prvních a stále je největší firemních nadací v České republice. „Každoročně tak podporujeme řadu projektů, které reagují na aktuální potřeby společnosti. Grantové programy jsou zaměřeny na  sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivní spolupráci s regiony. Stejně jako vždy i v případě České Lípy došlo k naplnění smysluplnosti poslání nadace, když finančně podpořila realizaci kompletní obnovy multifunkčního dětského hřiště,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Výší rozdělených příspěvků se Nadace ČEZ řadí ke špičce nadací v České republice. Od svého vzniku až do konce srpna letošního roku podpořila napříč všemi regiony 17 045 nejrůznějších projektů, a to za více než 160 milionů korun ročně. Některá grantová řízení, jako například nejznámější a hojně využívaný grant Oranžový přechod či Stromy, jsou časově omezená a je potřeba si tedy ohlídat termín podání žádosti. Granty Podpora regionů a Oranžové hřiště probíhají celoročně. Od svého založení podpořila Nadace ČEZ realizaci  více než 750 Oranžových hřišť. Více informací na www.nadacecez.cz.