28. 5. 2017

V Račicích se nejen veslovalo, ale rovněž šlapalo na Oranžových kolech Nadace ČEZ, každá obdarovaná organizace získala více než 50 000 korun

Račice - Labe aréna v Račicích byla během víkendu nejen dějištěm Mistrovství Evropy ve veslování, ale i charitativního Oranžového kola Nadace ČEZ. Příznivci tohoto vodního sportu, se tak mohli v neděli 28. května zapojit do minutového šlapání na jednom ze dvou rotopedů a pomoci tak dobré věci. Tou byla podpora Psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích či Centra sociální pomoci v Litoměřicích. Mezi tyto dvě organizace pak byla rozdělena celková finanční částka 102 000 + jedna koruna k tomu.

 

Vlevo David Vačilja, manažer Vzdělávacího a výcvikového centra protidrogové prevence Psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích. Vpravo Jindřich Vinkler, ředitel Centra sociální pomoci v Litoměřicích. Aby se to nepletlo, na rotopedech si prohodili role a šlapali za toho druhého, respektive jeho neziskovou organizaci.

„Jsme rádi, že jsme během tak významného sportovního svátku mohli přispět trochou do mlýna naší charitativní akcí. Obě organizace tak mohou zrealizovat některé své významné aktivity, které napomohou buď jejich dalšímu rozvoji, většímu sblížení s veřejností nebo smysluplnému využití volného času jejich klientů,“ kvitovala aktivitu všech šlapajících na speciálně upravených oranžových rotopedech Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. Je přitom nutné podotknout, že drtivou většinu šlapajících tvořili právě klienti Centra sociální pomoci v Litoměřicích, kteří tak šlapali nejen pro sebe, ale i pro psychiatrickou nemocnici. Do Račic dorazili v hojném počtu a prakticky celý čas strávili střídáním se na obou rotopedech.

Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice byla založena již v roce 1891 jako filiální ústav tehdejšího Zemského ústavu pro choromyslné v Praze. V současné době je v ní více než pět set lůžek a většina oddělení je po rekonstrukci. Vzhledem k tomu že se nachází na hranicích Středočeského a Ústeckého kraje mezi Roudnicí nad Labem a Mělníkem, zahrnuje její spádová oblast Ústecký kraj, část Libereckého kraje a ze Středočeského okresy Mělník a Kladno. Poskytuje rozsáhlé zdravotní služby a je akreditována Ministerstvem zdravotnictví ČR pro obory psychiatrie a klinická psychologie.

„Děkuji všem a hlavně všem šlapajícím z Centra sociálních služeb, je vidět, že mají srdce na tom pravém místě a nezáleželo jim, jestli šlapou za sebe nebo za nás,“ vysmekl velkou poklonu s poděkováním David Vačilja, manažer Vzdělávacího a výcvikového centra protidrogové prevence Psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích. Finanční dar ve výši 50 549 korun použije podle něj nemocnice na realizaci kulturně, charitativně vzdělávacího festivalu „Beřkovický podzim 2017“, jehož smyslem je odtabuizace psychiatrické péče a poukázání na její důležitost. Zároveň má veřejnost přesvědčit k větší toleranci a porozumění.

Centrum sociální pomoci Litoměřice věnuje vyšlapanou částku na kulturní a sportovní vyžití uživatelů svých služeb. „Za dnešní výkony si to plně zaslouží, sice jsme pochopitelně nemohli přijet všichni, ale několik desítek nás tu je, jak klienti, tak i zaměstnanci. Přijeli jsme na kolech a vlakem. Děkuji všem, našim a také ostatním, co se do šlapání pro nás zapojili,“ byl spokojený s částkou ve výši 51 452 koruny Jindřich Vinkler, ředitel Centra sociální pomoci v Litoměřicích.

Tato jedna z největších organizací v České republice poskytující sociální služby funguje od roku 1976, kdy vznikla coby Okresní ústav sociálních služeb Litoměřice se sídlem v Lovosicích. Svou současnou právní podobu pak má od ledna 2003, kdy se jejím zřizovatelem stal Ústecký kraj. Ve svých 12 střediscích, vesměs domovech pro seniory a sociální péče pro zdravotně postižené, pečuje o více než 700 klientů. Rovněž poskytuje sociální služby a služby manželské i předmanželské poradny. Zároveň připravuje fyzické osoby jako vhodné osvojitele nebo pěstouny a zajišťuje pomoc a podporu osobám při začlenění.