16. 6. 2023

V Temelíně se vylíhlo sokolí mládě

Mládě sokola stěhovavého se v nedávno vylíhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Sokolí pár jej na svět přivedl v budce na druhé nejvyšší stavbě v areálu elektrárny, stometrovém ventilačním komíně. Jeho zdravotní stav zkontroloval zkušený ornitolog, který mladého sokola také okroužkoval. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

„Jde o samičku starou něco přes měsíc. Je v dobrém stavu a má se čile k světu,“ konstatoval krátce po kontrole Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Pod dohledem sokolí mámy ornitolog mládě rovnou také okroužkoval. „Je to bezpečné, kroužky nasazuji podle velikost nohy. I přes nízký věk sokolům noha už neroste,“ upřesnil Václav Beran.

Hliníkové kroužky sokolím mláďatům nasadil na obě nohy. První se kontroluje při odchytu a značí, že jde o sokola z České republiky. Druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny Temelín se mláďata zdrží přibližně měsíc a půl. Pak své rodné hnízdo opustí. První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Narazit na ně mohou kolegové v podstatě kdekoli v Evropě. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ vysvětluje Václav Beran.

Sokoli pro elektrárnu nepředstavují žádný problém. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů, energetici tak pouze využili prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Temelínskému páru se mládě vylíhlo druhý rok po sobě. Loni pár přivedl na svět tři samičky – Valerii, Evženii a Alexandru. I tentokrát temelínští malé sokolče pojmenovali - Laura.

„Nejsou to jen sokoli. Naše jaderné elektrárny představují relativně klidný, chráněný a čistý prostor, bez postřiků či znečištění, který láká nejen ptáky. Důkazem je i třeba velmi kvalitní med z obou areálů, pěstujeme zde i bylinky,“

vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Dalších sokolích přírůstků se temelínští mohou dočkat za rok, protože podle ornitologů sokolí páry na jednom místě zůstávají i patnáct let.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. „Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Za více než deset let z našich provozů vzlétlo 163 mláďat,“ uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

V rámci provozů Skupiny ČEZ sokolí páry aktuálně hnízdí na deseti místech. Vedle obou jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech jsou to i lokality Tušimice, Ledvice, Trmice, Proboštov, Mělník, Třeboradice u Prahy, Počerady a Dětmarovice.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.