21. 5. 2016

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali po deváté čas dobré věci

Střední Čechy – Čas pro dobrou věc nastal opět po roce pro zaměstnance Skupiny ČEZ jak v hlavním městě, tak i na jiných místech ve Středočeském kraji. V rámci skupinových dobrovolnických aktivit se konkrétně v Praze vydali pomáhat do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a také tamního útulku pro opuštěná a léčebná zvířata, do Domova PALATA pro dospělé zrakově postižené klienty na Smíchově a Centra Dialog v Praze 2. V rámci kraje pak zavítali do Centra sociálních služeb Hvozdy ve Hvozdnicích a Vyššího Hrádku v Brandýse nad Labem. Svůj klasický „čezácký“ pracovní den tak strávilo nejrůznějšími způsoby pomoci výše uvedeným organizacím 44 dobrovolníků.

Muzicírovali, malovali a myli okna

Radka Honková z lokality Elektrárny Mělník a pan Pepa aneb společné foto na památku během přestávky muzicírování v denním stacionáři ve Vyšším Hrádku.

„Pomoci lidí z ČEZ si nesmírně vážíme. Většinou vykonávají práce, na které bychom si museli někoho sjednat. Proto jsme pány letos požádali o vymalování kuchyně v našem obytném domu ve Staré Boleslavi a okolní zahradnické úpravy. Ženy se nyní věnují s našimi uživateli denního stacionáře muzicírování. Po obědě se všichni přesunou do dalšího obytného objektu v Brandýse nad Labem, kde se pustí do mytí oken,“ popsala pracovní náplň šesti dobrovolníků Jitka Hospesová, asistentka ředitelky a koordinátorka dobrovolnictví Vyššího Hrádku, poskytovatele sociálních služeb v Brandýse nad Labem.

Muzicírování a tedy bezprostřední kontakt s uživateli denního stacionáře měly na starosti Radka Honková a Růžena Bradáčová z lokality Elektrárny Mělník. Jak se obě shodly, pomáhat druhým patří neodmyslitelně k životu, a proto se již popáté vydaly na svůj dobrovolnický den. Stejného názoru byli i jejich kolegové. „Pomoc potřebným je vždy potřebná,“ zaparafrázoval si Jan Kůla z ČEZ Distribuce, byl to vůbec jeho první čas pro dobrou věc. Poprvé pomáhali i Jakub Drulák a Petr Parez, oba z ČEZ ICT Services. „Jsou organizace, které nemají peněz nazbyt a s tím málem, co mají, se snaží dělat spoustu dobrých a užitečných věcí pro druhé. Co by je asi stálo, kdyby si musely najmout malíře pokojů, myče oken či někoho pro údržbu okolí? Takhle jsme jim pomohli ušetřit nějakou tu korunu,“ konstatoval Jakub Drulák za souhlasného přikyvování Petra Pareze. Ten navíc operativně zajel domů do nedaleké obce pro speciální malířské náčiní, aby jim šla práce rychleji od ruky.

Z ředitele na den dřevorubcem

Odklízení následků polomu, štípání dřeva, spalování klestí. Mytí oken, pokládání koberce, úklid teras a okolí domků, včetně prořezávání křovin. Oprava oplocení a jeho natírání. To vše bylo náplní práce jiných deseti dobrovolníků, převážně specialistů a manažerů z útvaru účetnictví ČEZ, a. s.  „Do Centra sociálních služeb Hvozdy jsme přijeli již počtvrté. Rádi se vracíme tam, kde má každá pomoc smysl a je vítaná. Nehledě na výbornou atmosféru, která zde panuje. Oceňuji, že čas pro dobrou věc a podobné charitativní akce mají v našich řadách pravidelnou dlouholetou podporu. Potvrzuje se tak, že se zcela samozřejmě ztotožňujeme se společenskou odpovědností naší firmy,“ uvedl Petr Roháček, ředitel útvaru účetnictví, který se na jeden den vžil do role dřevorubce.

Administrativa i luštění křížovek

Do Centra sociálních služeb Hvozdy přijeli dobrovolníci, převážně specialisté a manažeři z útvaru účetnictví ČEZ, a. s., již počtvrté. Na snímku jsou ovšem všichni v „civilu“, neboť svými oranžovými tričky vždy na konci svého dobrovolnického dne obdarují tamní klienty. Samozřejmě, že společné foto pak nesmí chybět.

Zpracovávání a kontrola materiálů, které přišly od dětí z Afriky, a úprava fotografií v programu Photoshop; to vše obnášela administrativa v případě projektu Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku. Pro Centrum Dialog, o.p.s., ji zajišťovaly dvě dobrovolnice z pražské centrály Skupiny ČEZ. Dalších 15 dobrovolníků se věnovalo různým zahradnickým pracím a také klientům Domova pro dospělé zrakově postižené klienty – Palata v Praze 5. Povídali si s nimi, četli jim knihy či pomáhali s luštěním křížovek.

Když se pomáhá v Bohnicích…

Zahradníky se stala i šestice, co pomáhala v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Čtyři ženy a dva muže zde čekaly různé parkovní úpravy, odstraňování plevele z chodníků a hlavně čištění prostor před nadcházejícím divadelním festivalem Mezi ploty. „Je to úžasná pomoc. Dávají nám tak více času, jež můžeme věnovat pacientům. Park přitom slouží nejen jako odpočinkové a relaxační místo pro pacienty, ale chodí sem na procházky i za sportovním vyžitím lidé z okolí. Maminky s dětmi například dojdou až na statek se zvířaty, sportovci pak využívají asfaltové cesty pro běh či jízdu na kolečkových bruslích,“ uvedla Kateřina Janýrová, mající na starosti administrativní podporu bohnického statku.

„Jsem ve Skupině ČEZ, respektive u její dceřiné firmy Energotrans, která provozuje EMĚ I, druhým rokem jako provozní technolog – zácvikář. O dobrovolnickém dnu jsem toho hodně slyšel, a tak mne i zajímalo, jak vše probíhá v reálu. Jsem rád, že díky mé zvědavosti mohu pomoci tam, kde je to zapotřebí,“ poznamenal během odstraňování plevele z okraje chodníku Pavel Roubíček. Ženy, které čistily místo pro nadcházející víkendovou divadelní akci se shodly v tom, že občasná změna není nikdy na škodu, byť kanceláře opustí kvůli jiné práci pouze na jeden den. „A co je hlavní i tato práce je za námi vidět, přičemž užitek z ní mají ti, kteří naši pomoc potřebují,“ řekly například Lenka Marcinová a Eva Eisenreichová z divize Obchod.

Pomoc kočičkám a kocourkům

Schválně, zkuste zametat kočičí voliéry, když někde pod stromky či v boudách číhá více než 100 jejich obyvatelů a každou chvíli se některý z nich přijde s vámi pomazlit. Na snímku je Markéta Vlčková z pražské centrály ČEZ, a. s.

V areálu psychiatrické nemocnice pomáhaly po oba dny další skupiny dobrovolníků ještě v útulku pro opuštěná a léčebná zvířata. „Máme tu ve voliérách 105 koček či kocourů a v kotcích 4 psy. Jsou to zvířata pacientů nebo po pacientech. Každá pomoc je u nás vždy vítaná. U lidí z ČEZ mám přitom vždy jistotu, že odvedou pořádný kus kvalitní práce. Letos jsou zde již po třetí a celkem jich bylo devět,“ kvitovala Dagmar Šeberová, vedoucí útulku Opuštěná a léčebná zvířata, o. p. s. Narážela tím i na to, že energetici k nim zavítali i během nedávného mezinárodního dobrovolnického dne „Engage Day“. Hlavní pracovní náplní všech byl vždy úklid malých a velkých kočičích voliér, včetně odplevelení jejich obvodového výběhu a zástřihu uvnitř rostoucích dřevin, úklid psích kotců, mytí oken a další menší údržbářské práce.

O co vlastně jde…

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt dobrovolnických dnů jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po deváté. Jeho smyslem je, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí. Energetici přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoc tam, kde je zrovna v daný moment zapotřebí. V uplynulých sedmi letech se tak do programu firemního dobrovolnictví zapojilo přes tři tisíce energetiků na nejrůznějších postech. Letos si to mnozí již po x-té zopakovali a další kolegové se k nim nově přidali či ještě v jiných regionech do konce letošního roku přidají.

Informace o podpořených organizacích

V centru pozornosti Psychiatrické nemocnice Bohnice je psychiatrická léčba a ošetření nebo vyšetření jedinců, kteří jsou v rámci duševní choroby nebezpeční sobě nebo okolí. Ústav má několik oddělení pro léčbu klasických duševních chorob, dalšími jsou například tzv. centrum krizové intervence, oddělení gerontopsychiatrie či léčby závislostí. Samozřejmostí jsou terapeutické dílny a pro hospitalizované pacienty i možnost muzikoterapie, hipoterapie a podobně. Součástí nemocničního areálu jsou i statek a útulek pro opuštěná a léčebná zvířata. http://www.bohnice.cz/; http://www.utulekbohnice.cz/;

Centrum sociálních služeb Hvozdy, o. p. s., poskytuje kompletní péči a služby lehce a středně mentálně postiženým klientům, případně osobám s kombinovaným postižením. Provozuje rovněžsociálně akviziční služby pro rodiny s dětmi; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věku 6 až 26 let ohrožené společensky nežádoucími jevy, osoby v krizi a rodiny s dítětem (dětmi) a sociální poradenství. http://www.css-hvozdy.cz/

PALATA, Domov pro dospělé zrakově postižené klienty, Praha. Posláním domova je komplexní služba lidem se zrakovým postižením, kteří kvůli snížení soběstačnosti v základních životních úkonech (například v osobní péči, v orientaci, v péči o domácnost apod.) již nemohou či nechtějí samostatně žít ve svých domovech. http://www.palata.cz/

Centrum Dialog, o.p.s., se především zabývá projekty rozvojové spolupráce a výchovy a ochrany lidských práv. Mezi jeho aktivity patří i další kulturně-společenské projekty přispívající k rozvoji občanské společnosti. Sdružuje lidi nejrůznějších kultur, vyznání, původu a věkových kategorií, kteří si přejí vytvořit lidštější svět - svět bez násilí, utrpení a diskriminace. Spojuje ty, kteří si uvědomují, že problémy dnešního světa v jeho nejrůznějších částech se dotýkají nás všech a že záleží na každém z nás, jak bude vypadat budoucnost. http://www.centrumdialog.cz/kontakt

Vyšší Hrádek, poskytovatel sociálních služeb je příspěvková organizace se sídlem v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi, která poskytuje 3 sociální služby: Domov pro osoby se zdravotním postižením – pobytová služba; Chráněné bydlení – pobytová služba; Denní stacionář – ambulantní sociální služba. Pobytové služby jsou od roku 2014 poskytovány v běžných bytech a domech ve městě a okolí. Součástí aktivit organizace je i podpora lidí v oblasti zaměstnání, zvláště těch s mentálním postižením. http://vyssihradek.cz/