27. 5. 2016

Zlín kromě filmu ožije také pohybem, který pomůže potřebným

Na přelomu května a června hostí Zlín 56. ročník nejstarší a největší filmové přehlídky svého druhu na světě. Bohatý program Zlín Film Festivalu, který se koná od pátku 27. května do pátku 3. června, obsahuje rozmanitou přehlídku filmů, historicky první zlínský půlmaraton i pohyb, který pomůže nemocným a handicapovaným dětem hned na několika místech najednou.

Zlín Film Festival, který každoročně navštíví více než 120 tisíc diváků, se letos soustředí na francouzskou kinematografii, připomíná 80. výročí vzniku zlínského filmového studia, věnuje se bezpečnosti dětí a do zlínských ulic přiláká kromě filmových fanoušků i sportovce, kteří svým pohybem podpoří neziskové organizace z regionu. Za podpory Nadace ČEZ a mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem pomohou návštěvníci festivalu dobročinným projektům věnujícím se nemocným a handicapovaným dětem. „Účastníci filmového i doprovodného programu mohou s naší aplikací sbírat body pro vybrané projekty a Nadace ČEZ je pak podpoří finančně. Stačí si aplikaci zdarma nainstalovat do telefonu a zaznamenávat svůj pohyb, kterým může být třeba chůze, běh nebo tanec při vlahých festivalových večerech,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Vůbec poprvé je součástí festivalového doprovodného programu i sobotní půlmaraton ve zlínských ulicích, který je ideální příležitostí pro vysportování pořádné dávky bodů pro potřebné. Komu je milejší jízda na kole, může v pátek 3. června vyhledat speciální charitativní kola Nadace ČEZ a šlápnutím do pedálů přispět organizaci Kapka Naděje nebo Českému hnutí speciálních olympiád, které zpřístupňuje sportování lidem s mentálním postižením.

Účastníci 56. ročníku Zlín Film Festivalu mohou prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem přispět spolku Černí koně, který dětem s handicapem bezplatně zajišťuje speciální kola na ruční pohon, aby i ony mohly zakoušet vítr ve vlasech a radost z jízdy jako jejich zdraví vrstevníci. Dalším vybraným projektem je činnost sociálně terapeutických dílen zlínské NADĚJE. Ta by vysportované peníze ráda využila na zastínění pracovišť, kde mají osoby s mentálním postižením příležitost rozvíjet vlastní osobnost, schopnosti a dovednosti. Třetí nominovanou organizací je místní Handicap Zlín, která se také věnuje práci s lidmi se zdravotním postižením a snaží se je plyne integrovat do většinové společnosti. Z příspěvku plánuje uhradit jednu ze spanilých jízd, při které deset vozíčkářů a patnáct mladých lidí s mentálním postižením na jeden týden opustí klid domova a vydá se na nevšední cestu za poznáním po Jihomoravském kraji.