28. 6. 2024

Čeladnou sužuje intenzita dopravy, bezpečnost zvýší Oranžový přechod

Radní Čeladné, kterou sužuje vysoká frekvence dopravy na jedné z hlavních podbeskydských tepen mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Frenštátem pod Radhoštěm, jež protíná centrum obce, se rozhodli zvýšit bezpečnost chodců a zejména dětí vybudováním čtyř přechodů. Jeden z nich, před Krtečkovou školkou, se díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 120 000 Kč pyšní označením Oranžový přechod.

Tři nové přechody pro chodce už jsou hotové, čtvrtý se chystá u hasičárny. Významnou obecní investici za více než 2 miliony korun podpořila v rámci partnerství energetiků s beskydskou vesnicí také Nadace ČEZ.

„Těší mě, že jsme se na zlepšení kvality života místních občanů mohli jako dobří sousedé podílet,“ řekl při stříhání pásky Libor Štěpán, generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby, která vloni v obci zmodernizovala veřejné osvětlení.

Spokojený byl i starosta, který se bezpečnosti čeladenských silnic věnuje dlouhodobě. Zajistil například vybudování chodníku podél hlavní silnice z jedné strany obce na druhou, teď se věnuje chodníku na Horní Čeladnou a připravuje okružní křižovatku u památníku Partyzán. „Nové přechody dopravu zpomalí a zklidní. Důležité je také to, že se nám podařilo přechody kvalitně a moderně nasvítit,“ dodal Pavol Lukša.

Budování bezpečných přechodů patří mezi dlouhodobé priority energetiků. „Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

V poslední době podpořila Nadace ČEZ v Moravskoslezském kraji vybudování Oranžového přechodu také v Markvartovicích nedaleko Ostravy a v další podbeskydské obci Ropice.