15. 4. 2016

Cenu Nadace ČEZ získal šestnáctiletý Luboš z DD Havířov za rap o tragické lásce

Vlastní rapovou písní o zpackaném životě a zhrzené lásce ohromil šestnáctiletý Lubomír Zemenčík z Dětského domova Havířov publikum severomoravského Nejmilejšího koncertu, tradiční přehlídky talentovaných dětí z dětských domovů. Porota ho odměnila postupem do celostátního kola přehlídky a Cenou Nadace ČEZ, která zároveň podpořila celou akci částkou 40 tisíc korun. V dalších kategoriích uspěli mezi 70 dětmi z 12 dětských domovů zpěváci a divadelníci z domácího DD Fulnek a tanečník Alexandr Drinek z DD Dubová.

„Hudbu i text k písni jsem složil ve čtrnácti, když mě zavřeli do diagnostického ústavu. Nejhorší pro mě bylo odloučení od holky, kterou jsem tehdy miloval, a právě pro ni jsem písničku složil. Teď jsem v dětském domově a dávám si svůj život dohromady, mohl bych se bez problémů vídat i se svou dávnou láskou, jenže ta mezitím zemřela,“řekl dojatý Luboš krátce po vyhodnocení. „Z postupu i ocenění jsem hodně nadšený. Tablet od Nadace ČEZ se mi bude určitě hodit, ale hlavně jsem tady získal spoustu zkušeností a chuť ještě více na sobě pracovat,“ dodal Lubomír Zemenčík.

Výkony dětí nadchly malé diváky z fulnecké základní školy i porotu. „Překvapilo mě, jak byly spontánní a kolik z nich tryskalo přirozené radosti. Ale ještě více mě zaujalo, kolik je mezi nimi extrémně talentovaných dětí,“ řekla Marie Pásková, která v porotě zastupovala Nadaci ČEZ jako hlavního partnera přehlídky.

„Nejmilejší koncert nás zaujal hlavně tím, že podporuje a oceňuje dlouhodobé snažení talentovaných dětí z dětských domovů. Nadchl nás také přístup fulneckých pořadatelů, kteří koncert otevřeli veřejnosti a zajistili účast žáků z okolních základních škol. To je pro děti vyrůstající bez rodičů velmi důležité a bohužel to stále ještě není úplně obvyklé,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.