22. 3. 2016

Energetici nakoupili tatary, ženy dárečky pro koledníky

Ostrava – Na velikonočním trhu chráněných dílen se letos zastavilo snad ještě více zaměstnanců Skupiny ČEZ i dalších firem sídlících v Domě energetiky než obvykle. Jedním z důvodů byla zřejmě premiérová účast opavské Chráněné dílny Vlaštovičky, která se představila velkolepě pojatou keramikou nebo tkanými koberci. Tyto výrobky spolu s mnoha dalšími nakupovaly především ženy, chlapi se zaměřili hlavně na různé druhy pomlázek a tatarů.

Zástupci Charity Opava, která provozuje chráněnou dílnu Vlaštovičky, měli z ostravských trhů obavy. „Jsme tady poprvé a netušili jsme, co můžeme od této akce čekat. Chráněné dílny obecně nevydělávají, mají jiný účel, ale neměly by ani prodělávat. A jen cesta z Opavy do Ostravy nás něco stojí,“ svěřila se Marie Bennková, vedoucí dílny, která zaměstnává také nevidomé pracovníky.

Její nálada se však rychle zlepšovala, to když bylo s přibývajícím časem a rostoucí tržbou jasné, že na pracovním výletu do Ostravy rozhodně neprodělají. „Zároveň je to i naše poděkování energetikům. Před časem v rámci dobrovolnického dne umývali okna v našem zařízení pro nevidové a Charitu Opava pravidelně podporují prostřednictvím Nadace ČEZ,“ dodala Bennková.

Stejně jako před vánočními svátky byli spokojeni i prodejci bohumínské chráněné dílny Puntík, která dává práci více než 40 hendikepovaným lidem. „Tržbu ještě nemáme sečtenou, ale zdá se, že bude opět hezká. Je vidět, že tady mají trhy chráněných dílen tradici, lidé k nám přicházejí pozitivně naladění,“ radovala se provozovatelka dílny Marcela Šafránková.

Kupující zaujal také stánek dílny Portus Slapy, která nabízela originální balení utopenců nebo nakládaných hermelínů, i prezentace ostravského Kaštanového krámku, jehož největším hitem byla pestrá nabídka tvořivých sad pro děti.

Velikonoční trhy jsou součástí projektu Plníme přání, myslíme na druhé. Letos se konají v šesti lokalitách napříč republikou – kromě Ostravy také v Praze, Plzni, Hradci Králové, Temelíně a Dukovanech.