12. 9. 2024

Handicapovaní lyžaři mají nový automobil

Trutnov, 2024 – Centrum handicapovaných lyžařů, které se věnuje lyžování lidí s různým typem zdravotního znevýhodnění, Nadace ČEZ podporuje přes 20 let. Nadace ČEZ a Skupina ČEZ v letošním roce lyžařům na činnost přispěla částkou milion korun. Lyžaři si tak pořídili nový automobil a další prostředky použili na svou činnost ve výukovém a sportovním programu.

Výukový program Centra je zaměřen na širokou veřejnost lidí s různým typem handicapu. Výukové kurzy probíhají formou víkendových a týdenních pobytových akcí v zimních střediscích Krkonoš. Centrum realizuje výukové kurzy přes 20 let a každoročně do akcí zapojí přes 100 handicapovaných lyžařů různých věkových a výkonnostních skupin. Na výukový program od roku 2004 navazuje program sportovní, který je zaměřen na úzkou skupinu handicapovaných lyžařů, kteří se připravují na mezinárodní závody. Vedle para alpských disciplín se Centrum handicapovaných lyžařů věnuje od roku 2022 i nové disciplíně PARA NORDIC.

I díky pravidelné podpoře Nadace ČEZ a Skupiny ČEZ celý projekt pomáhá aktivně trávit volný čas lidem nejen s tělesným handicapem. Handicapovaní mají v zimním bariérovém prostředí silně omezené možnosti aktivního vyžití na čerstvém vzduchu a např. kurzy monoski jim velmi pomáhají zapojit se do aktivního života a trávit ho společně se svými blízkými třeba na horách.

„V očích handicapovaných jsou Janské Lázně známé především jako světoznámé lázně na pohybové ústrojí. Běžná populace vnímá Janské Lázně jako kvalitní lyžařské středisko. Symbolicky jsme tyto dvě přednosti našeho města spojili v našem projektu. Na přelomu tisíciletí jsme v místní lokalitě začali organizovat individuální výukové lyžařské kurzy pro vozíčkáře, které se rozrostly až do dnešní podoby. V roce 2005 jsme společně s našimi partnery založili Centrum handicapovaných lyžařů a v roce 2019 jsme se stali Sportovním centrem handicapovaných lyžařů Svazu lyžařů ČR. Našim dlouhodobým cílem bylo vybudovat v Krkonoších zázemí pro handicapované lyžaře všech výkonnostních skupin, od výuky úplných začátečníků až po přípravu reprezentantů ČR na vrcholné sportovní akce, což se nám díky systematické podpoře Nadace ČEZ a Skupiny ČEZ myslím podařilo“ upřesňuje Marek Dušek předseda spolku Centrum handicapovaných lyžařů.

Centrum handicapovaných lyžařů je nezisková organizace se sídlem v Janských Lázních, na území Královéhradeckého kraje. Činnost sdružení je zaměřena především na lyžování těžce tělesně postižených (lyžař vozíčkář = monolyžař), které je určeno převážně mladým lidem a dětem po těžkých úrazech páteře, klientům s vrozenými vadami a s následky po onemocnění pohybového aparátu. Handicapovaní k lyžování využívají kompenzační pomůcku monoski, díky které se mohou zapojit do zimních sportů.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz