14. 12. 2016

Ježíšek nadělil škole v předstihu schodišťovou plošinu

Kadaň – Pěkný vánoční dárek nadělili 14. prosince ZŠ a MŠ při nemocnici v Kadani Nadace ČEZ a hlavně všichni ti, co aktivně využívají prostřednictvím svého chytrého mobilního telefonu aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Škola totiž před časem zažádala o finanční příspěvek 400 000 korun v rámci grantového řízení Oranžové schody, aby pro své více či méně imobilní žáky mohla pořídit schodišťovou plošinu, přičemž její projekt byl zařazen mezi ty prospěšné, jež mohla svými sportovními aktivitami, ale například i jen běžnou chůzí či tancem podpořit široká veřejnost. Poměrně rychle nasbíraný dvojnásobný počet bodů pak už jen Nadace ČEZ převedla na požadovanou finanční částku.

Symbolického šeku od Nadace ČEZ se pochopitelně chopily děti. Druhá zprava stojí ředitelka školy Jana Podaná, uprostřed její zástupkyně Simona Žáková.

„Vzděláváme děti s různým druhem a rozsahem mentálního, tělesného, smyslového i kombinovaného postižení. V současné době máme přitom tři žáky plně imobilní. Další dva jsou s ohledem na omezenou hybnost odkázáni na pomoc asistenta při pohybu po škole a záleží vždy na jejich momentálním zdravotním stavu, do jaké míry jsou samostatně pohybliví. Ve školním roce 2017/2018 budou přijati do prvního ročníku další tři žáci s úplnou imobilitou. Vzhledem k tomu, že naše budova je dvoupatrová, hledali jsme možnost, jak všem umožnit přístup do všech odborných učeben bez náročné fyzické improvizace při jejich přesunu. Proto jsme se obrátili na Nadaci ČEZ se žádostí o finanční příspěvek na pořízení pro nás nezbytně nutné schodišťové plošiny,“ přiblížila ředitelka Jana Podaná současný stav na škole se zhruba 120 žáky, včetně přípravky, z nichž je dalších 17 středně těžce postižených a 20 s lehkým mentálním postižením.

Jana Podaná rovněž poděkovala za finanční příspěvek nejen Nadaci ČEZ, ale hlavně všem, kteří se o jeho získání prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem zasloužili.  „Naším cílem je pomáhat těm, kteří to potřebují. ZŠ a MŠ při nemocnici v Kadani přitom patří mezi ta školská zařízení, kde se dětem s hendikepem plně věnují. Snahou pedagogů a jejich asistentů je umožnit jim stejné vzdělání, jako jejich zdravým spolužákům. Proto jsme neváhali zařadit žádost o příspěvek ve výši 400 000 korun do aplikace EPP – Pomáhej pohybem a pomoci tak škole získat v rámci Oranžových schodů pro ni tak potřebnou plošinu. Jak se ukázalo, bylo to správné rozhodnutí. Všichni aktivní či amatérští sportovci a další, co se zapojili do sbírání bodů, opět svými výkony potvrdili, že dokáží být prospěšní těm, co to nejvíce zapotřebí,“ kvitovala rychlou pomoc škole uživateli aplikace Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.