21. 4. 2016

Nové venkovní fitness hřiště slouží v Benátkách seniorům

Benátky nad Jizerou - Ve fitness hřiště pro seniory se proměnil park Ferdinanda Bárty v Benátkách nad Jizerou. Fitpark s venkovními posilovacími přístroji, altánem a speciální cvičební plochou slouží od středy 20. dubna všem aktivním lidem vyššího věku z města i jeho okolí. Na vybudování oranžového hřiště pro seniory přispěla Nadace ČEZ částkou 637 285 korun.

Na venkovním hřišti v parku Ferdinanda Bárty mohou zájemci posilovat na 12 speciálně konstruovaných přístrojích s okolní polyuretanovou dopadovou plochou o výměře zhruba 50 metrů čtverečních. Do parku přibyly také dvě lavičky, odpočinkový altán a stojan na kola. „Sportovní a hrací plochy pro děti jsou poměrně časté, i u nás jich máme hned několik. Chtěli jsme však vytvořit plnohodnotné místo k aktivnímu trávení volného času také pro starší skupinu obyvatel a návštěvníků města, na niž se často tak trochu zapomíná. Jsme velmi rádi, že díky nadačnímu příspěvku jsme mohli náš fitpark pro seniory zrealizovat," uvedl Jaroslav Král, starosta Benátek nad Jizerou.

Aby bylo venkovní fitness hřiště přístupné opravdu všem zájemcům nehledě na jejich momentální fyzickou kondici, nechalo k němu město vybudovat i novou cestu se zámkovou dlažbou. Tím se celý prostor, včetně přístupu stal bezbariérový. Hřiště, na jehož výstavbu Benátky vynaložily celkem 954 028 korun, bude otevřeno celoročně od 9 do 20 hodin.

Od svého založení v roce 2002 pomohla Nadace ČEZ vybudovat více než 330 dětských
a sportovních hřišť částkou přesahující 300 milionů korun. „Uvědomujeme si velký význam míst vhodných pro aktivní trávení volného času. Těší nás, že česká města a obce myslí i na seniory, jako je tomu například v Benátkách nad Jizerou. Aktivní lidé pokročilého věku tak díky snaze zastupitelů mají nyní pro sebe speciálně upravený prostor, v němž mohou relaxovat a zlepšovat si svoji kondici, a navíc na čerstvém vzduchu," řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz