24. 6. 2016

V Hradci Králové probíhá festival Divadlo evropských regionů

Celý týden probíhá v Hradci Králové už 22. ročník úspěšného mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Festival pravidelně v průběhu posledních deseti červnových dnů oslavuje divadlo a do svých ulic láká umělce i diváky z různých koutů světa. Svůj program letos představí na všech scénách Klicperova divadla, Divadla Drak a v rámci Open Air části také v parcích, uličkách starého města a na dalších místech. Realizaci divadelního festivalu letos podpořila Nadace ČEZ částkou 300 tisíc korun.

Místem k získávání informací o programu divadelního festivalu i společnému trávení času je pro účastníky festivalu nový geodóm, který vyrostl na Malém náměstí. Ten bude otevřen denně od 13 do 21 hodin. „Stane se takovým středobodem celého festivalu a symbolem setkávání. Nachází se na středu cesty mezi Klicperovým divadlem a Divadlem Drak. Letošní ročník se totiž mimo jiné soustředil i na jednotnost a  funkční propojení všech tří pořádajících subjektů, což se projevuje navenek v celkovém hlavním motivu festivalu, kterým je letos téma sjednocení,“ uvedla ředitelka jednoho z pořádajících subjektů, Klicperova divadla, Eva Mikulková. Dalším místem, kde návštěvníci získají informace o programu, bude stan v Žižkových sadech.

Na jedné z nejvýznamnějších akcí divadelního umění v České republice samozřejmě ani letos nechybí bohatý doprovodný program v podobě uměleckých dílen, koncertů, výstav, profesních setkání i debat a besed napříč celou východočeskou metropolí. Většina programu festivalu, který v hradeckých ulicích potrvá do 28. června, je divákům přístupná zdarma. Na vybraná představení označená v programu je nutné zakoupit si lístky, jejichž cena se pohybuje od 50 do 100 korun. Více informací o programu na www.divadloevropskychregionu.cz  

 

Příspěvkem 300 tisíc korun podpořila konání festivalu Divadlo evropských regionů Nadace ČEZ díky svému grantovému řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Říká se, že Hradec Králové má pro české divadlo podobný význam jako Karlovy Vary pro film. Divadlo evropských regionů je již tradiční mezinárodní akcí s obrovským uměleckým i společenským dosahem, která se každým rokem těší větší a větší oblibě. Pořádání takové akce je však finančně velmi náročné, proto jsme moc rádi, že jsme se mohli alespoň zčásti na financování letošního ročníku podílet i my,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

 

Kontakty:

Nadace ČEZ                           Skupina ČEZ                                      Klicperovo divadlo

Daniel Novák                              Šárka Beránková                               Eva Mikulková

Tel: 724 446 611                       Tel: 602 415 282                                 Tel: 602 126 818

daniel.novak01@cez.cz           sarka.berankova@cez.cz                  mikulkova@klicperovodivadlo.cz 

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz