24. 6. 2016

Přechod ve Fulneku se dočkal nového osvětlení, které zvýší bezpečnost chodců

Frekventovaný přechod pro chodce přes Říční ulici, který je spojnicí mezi centrem města a mateřskou školou, supermarketem a kulturním střediskem, se dočkal nových světel. Donedávna přechod osvětlovalo pouze veřejné osvětlení, které projíždějící vozidla spíše oslňovalo, než by je na něj upozornilo. Na nové osvětlení městu přispěla Nadace ČEZ částkou 140 tisíci korun.

Přechod pro chodce spojuje centrum města na jedné straně s místní školkou, obchodním a kulturním střediskem na druhé. Denně přes něj přecházejí stovky lidí. „Dosud byla osvětlena pouze komunikace, a to svítidly veřejného osvětlení, z nichž jedno je umístěno v chodníku přímo u přechodu. Často tak docházelo k nedostatečnému kontrastu chodce s vozovkou. Nebezpečná byla rovněž situace, kdy chodec stál v úhlu za sloupem veřejného osvětlení a řidič jej mnohdy spatřil, až když vyšel do vozovky,“ sdělila starostka města Fulneku Radka Krištofová.

Fulnek za podpory Nadace ČEZ pořídil speciální osvětlení, díky kterému je teď přecházení vozovky v centru města bezpečnější. Nový Oranžový přechod výrazně zvýšil bezpečnost místních i návštěvníků Fulneku a hlavně mnoha dětí, které přes něj denně chodí do školky a školy. Náklady na jeho vybudování činily 165 tisíc korun, z čehož 140 tisíc korun přispěla městu Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ ve spolupráci s odborníky z řad krajských zástupců BESIP osvětluje nebezpečné přechody od roku 2013. „Snažíme se systematicky zvyšovat bezpečnost na českých silnicích. Klíčovou je přitom maximální přehlednost dopravní situace včetně všech přechodů pro chodce. Místo musí být přehledné i za tmy nebo snížené viditelnosti, o což se dokážou postarat speciálně instalovaná světla, kterými teď disponuje i přechod ve Fulneku,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.